GESCHIEDENIS LANDGOED ZONHEUVEL

 

Foto’s Maarten Maartenshuis
Kasteel Maarten Maartenshuis Doorn Utrechtse Heuvelrug

Presentatie “Geschiedenis van Maarten Maartens”

Video verslag “Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug 2018”, met o.a. muziekuitvoering in de stijlkamers van het Maarten Maartenshuis

GESCHIEDENIS

LANDGOED ZONHEUVEL

De historie van Landgoed Zonheuvel vindt zijn oorsprong bij schrijver Maarten Maartens. Het Maarten Maartenshuis is een in 1902 gebouwd buitenhuis in de Nederlandse plaats Doorn (provincie Utrecht).

Rond 1900 werden op de Utrechtse Heuvelrug vele buitenplaatsen gebouwd. Het huis dankt zijn naam aan de schrijver Maarten Maartens, de eerste bewoner van het huis. Van Der Poorten Schwartz, Maarten Maartens was zijn pseudoniem, kocht de grond in 1884, maar woonde nog vele jaren in het buitenland. Hij woonde vanaf 1903 tot aan zijn dood in 1915 in het huis met zijn vrouw, Anna, en zijn dochter, Ada.

Het Maarten Maartenshuis werd gebouwd naast het kleinere landhuis De Zonheuvel, dat omstreeks 1840 werd gebouwd. De achterzijde van het Maarten Maartenshuis is naar de weg gericht, met daartussen een tuin in Versaillesstijl. Het poortgebouw werd bewoond door de butler en had daarnaast een functie als stal annex koetshuis. Het interieur van het huis bevat nog vele zeer bijzondere stukken, bijvoorbeeld een landkaart uit 1696 van Bernard Du Roy.

In de jaren twintig van de twintigste eeuw, na het overlijden van Anna, werd de Stichting Zonheuvel opgericht door Ada. De stichting gaf het huis een functie als conferentieoord, en centrum voor jeugdwerk. In de Tweede Wereldoorlog was er een noodhospitaal gevestigd. Ada overleed in dit hospitaal in 1944.

In 1974 werd het Maarten Maartenshuis door het Stichting J. Slotemaker de Bruïne-instituut gekocht. Tegenwoordig heeft het een functie als zaalverhuur- en conferentiecentrum.

Het boek ‘Maarten Maartens en het Maarten Maartenhuis’ is te verkrijgen in onze shop. Een boswandeling, inclusief rondleiding in het Maarten Maartenshuis is een uitstekende break tijdens uw bijeenkomst of event.