Op maandag 23 oktober zijn de SCRUM weken van de studenten van de Hogeschool Utrecht officieel van start gegaan. Voor de kick-off hebben ze Utrecht moeten verlaten om naar het pittoreske Bocholtz te komen, een plaatsje in Zuid-Limburg, vlakbij de Duitse grens, waarbij de reis eindigde op Landgoed Zonheuvel. De dag ging van start met een inhoudelijke presentatie over SCRUM, waarna de kennis met behulp van een LEGO simulatie werd getest. Een fictieve opdrachtgever gaf de studenten de opdracht om, met hun eigen SCRUM groep, een eiland te bouwen waar vooral ouderen boven de 65 jaar goed zouden kunnen vertoeven. Door middel van LEGO moesten de studenten vakantiehuisjes, boten, tenten, enzovoort, bouwen, met in hun achterhoofd bijvoorbeeld tijdsbeheer, de wensen van de opdrachtgever en de mate van eigen inbreng en de gevolgen daarvan.

Na de LEGO simulatie vond de Meet & Greet plaats tussen de groepen studenten, hun opdrachtgevers en de aan de groepen gekoppelde adviseurs van het Ondernemers Klankbord Limburg. De opdrachtgevers waren divers: Paul Franssen van Paradijsvogels Groepsaccomodaties, Wim Oolbekkink van SBI Formaat / Landgoed Zonheuvel, Joella van der Boom van BOOMimpress, Henk Korevaar van Cirque du Soleil, Theo de Kok van Zilveren Kruis en Stacey Kallenbach van USG Restart. De meeste opdrachtgevers die aanwezig waren, zijn gekoppeld aan de groepen studenten door het Dichtbij Fonds van Rabobank Centraal Zuid-Limburg, een fonds dat zich onder andere bezig houdt met het stimuleren van economische bedrijvigheid in de eigen regio. Het diner dat ’s avonds plaatsvond, gold als een meer informele manier voor de opdrachtgevers, studenten en adviseurs om elkaar beter te leren kennen. Na afloop van het diner was het voor de studenten tijd om naar Aken te gaan, een stad in Duitsland een half uur rijden van Bocholtz vandaan. Eenmaal daar aangekomen bleek de energie van de studenten niet geheel toereikend: er werd gekozen voor een biertje in het café in plaats van de geplande stadswandeling.

Op dinsdag 24 oktober begon de dag met een uitgebreid ontbijt, waarna de studenten aan het werk werden gezet met hun opdrachtgevers en adviseurs. Ze hebben de tijd gebruikt om te achterhalen wat precies het plan is van de opdrachtgevers, hoe ze hen daar het beste bij kunnen helpen en wat de verwachtingen aan weerszijden zijn. Na een potje voetbal en een lunch, brak de tijd aan om echt aan hun SCRUM opdrachten te beginnen. Aan het einde van de middag hebben de studenten hun eerste opzet aan elkaar gepresenteerd, hebben ze feedback ontvangen van de docenten en konden ze uiteindelijk beginnen aan hun reis terug naar Utrecht.

De SCRUM drieweekse vloog voorbij en voor iedereen het wist, was het tijd voor de slotmanifestatie op woensdag 15 november in het Maarten Maartenshuis op Landgoed Zonheuvel. In de aanwezigheid van de opdrachtgevers, de docenten van de Hogeschool Utrecht, Jaap Jongejan (directeur Landgoed Zonheuvel), bedrijven op het Landgoed en enkele andere belangstellenden, kreeg elke groep studenten vijf minuten om hun SCRUM opdracht te presenteren.  Bij de presentaties lag de focus niet alleen op het eindresultaat, maar des te meer op het proces dat ze door hebben gemaakt om bij dat eindresultaat te komen. Het geheel werd uiteindelijk beoordeeld door een jury, die uiteindelijk koos voor de studenten die aan het project van Paradijsvogels hebben gewerkt.

Na afloop van de presentaties was het tijd voor een hapje en een drankje en was de SCRUM drieweekse voor de studenten voorbij. Dit betekent niet dat ze zich nu ergens anders op kunnen richten: ze moeten nog tot januari aan andere opdrachten werken waarbij ze de pas-geleerde methode SCRUM eveneens kunnen inzetten als methode van project management, zij het voor andere opdrachtgevers.

Review; slotmanifestatie SCRUM drieweekse op Landgoed Zonheuvel