HENSCHOTERMEER WOUDENBERG

Henschotermeer Woudenberg

Dagrecreatiegebied Henschotermeer in Woudenberg is een ideaal dagje uit met kinderen op de Utrechtse Heuvelrug. Lekker zwemmen en recreëren

Lekker luieren en genieten van de mooie omgeving. Zwemmen in het meer. Je een piraat wanen op een piratenschip. Bouwen aan je eigen zandkasteel. Hardlopen rond het meer. Wandelen langs weiden, bos en strand. Of met een verrekijker speuren naar een ree, bosuil of boomvalk…
Het kan allemaal in, bij en om het Henschotermeer! Het Henschotermeer biedt vele recreatiemogelijkheden.

Het Henschotermeer is toegankelijk tussen zonsopgang tot zonsondergang.

Zwemmen
De kwaliteit van het zwemwater is goed. In de zomer wordt het water regelmatig gecontroleerd. Om de hygiëne te waarborgen zijn er diverse toiletgebouwen aanwezig. De zandbodem van het meer loopt geleidelijk af. Het diepste punt is ongeveer 2.20 meter. Duiken is vanwege de geringe diepte overal levensgevaarlijk en daarom verboden. Het gebruik van opblaasbare rubberboten en dergelijke is toegestaan.
Op zwembare dagen wordt er badtoezicht gehouden.

Spel
Het zandstrand leent zich prima voor allerlei strandspelen, zoals strandvolleybal. Er zijn voor de kleinere bezoekers houten speeltoestellen, waaronder een piratenschip.
Aan de rand van het bos liggen speelweiden en speelheuvels.
Het meer heeft een eiland, dat door twee voetbruggen met het strand is verbonden.

Schaatsen
Bij vorst en een veilige ijsdikte (10 cm) mag er worden geschaatst. Er wordt dan een baan geveegd en de schaatsvereniging Woudenberg organiseert dan toertochten.

Fietsen, wandelen en hardlopen
Het verharde voetpad rondom het meer heeft een lengte van bijna 2500 meter en is ook zeer geschikt voor hardlopers.
Niet alleen op het terrein zelf, maar ook in de omgeving kunt u vanaf het Henschotermeer diverse gemarkeerde wandel- en fietsroutes door het omliggende gebied volgen. Deze routes zijn aangegeven op de informatiezuil bij de hoofdingang en bij het startpunt (parkeerplaatsen 1 en 2).

Historie
In een oorkonde van Karel de Grote wordt melding gemaakt van de schenking van enkele “foreesten” aan de St. Maartenskerk te Trecht, waaronder “Hengestooten” (777 n.c.). In de Middeleeuwen behoorde deze woeste grond (voornamelijk heide) toe aan de gemeenschappelijke gronden van de Marke Maarn.
Door overbeweiding van vee en het steken van heiplaggen ontstonden in deze streek grote zandverstuivingen.

Zandverstuivingen
Het stuifzand vormde een bedreiging voor de straatweg tussen Zeist en Woudenberg, daarom besloot men het gehele stuifzandgebied weer af te dekken met heideplaggen (1895; die plaggen werden gestoken op de Leusderhei). Tussen deze heideplaggen werden jonge dennenboompjes geplant die voor de vastlegging van het stuifzand en voor latere houtproductie moesten zorgen.
De eerdere zandverstuivingen zijn nog te herkennen aan het fijne witte zand en aan de stuifheuvels, die nu met naald- en loofbomen zijn begroeid.
Er komen veel verschillende diersoorten voor, zoals reeën, hazen, vossen, zwarte spechten, bosuilen en boomvalken.

De bomen gekapt en het zand gedolven
Tijdens de mobilisatieperiode (rond 1939) werden in het gebied bomen gekapt en zand gedolven. Dit zand, met het vrij gekomen hout, werd gebruikt voor de stellingbouw in de Grebbelinie tussen Woudenberg en Leusden. Wat overbleef was een waterplas van ca. drie hectare.

Recreatieplas
Door de toenemende mobiliteit en de daarmee gepaard gaande veranderingen in vrijetijdsbesteding trok deze plas in het begin van de zestiger jaren een toenemend aantal recreanten.
Problemen op het gebied van hygiëne en verkeersveiligheid bracht de Vereniging de Utrechtse Heuvelrug, in nauw overleg met de grondeigenaar het landgoed Den Treek – Henschoten, er toe een plan te laten ontwikkelen dat voorzag in een recreatieplas met een opvangcapaciteit van ca. 10.000 bezoekers per dag. Deze opdracht werd gegeven aan de Kon. Ned. Heidemaatschappij die het plan in 1972 realiseerde.

Het Henschotermeer bestaat thans een oppervlakte van 60 hectare. Hiervan is 13 ha. water, 10 ha. stuifzand en 30 ha. bos.
Het water in het meer blijft op peil doordat grondwater op meerdere plaatsen opwelt. Soms wordt er mechanisch extra grondwater opgepompt. Door het zelfreinigend vermogen van het water blijft de kwaliteit goed en wordt vervuiling in zeer korte tijd afgebroken.

Website Henschotermeer

Henschotermeer Woudenberg