Project Description

HUIS DOORN

 

HOTEL ARRANGEMENTEN

Tips Utrechtse Heuvelrug – Huis Doorn

Een leuke tip tijdens een fiets of wandelroute op de Utrechtse Heuvelrug is Huis Doorn waar de Duitse ex-keizer Wilhelm II ooit woonde. Boek een rondleiding!

Wilhelm vlucht, na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland en bewoont dit landgoed op de Utrechtse Heuvelrug van 1920 tot aan zijn overlijden in 1941. Hij omringt zich in Doorn met het objecten die herinneren aan het verleden.

In 1919 koopt Wilhelm II Huis Doorn, oorspronkelijk een uit de veertiende eeuw daterende waterburcht. Aan het einde van de achttiende eeuw was deze verbouwd tot een elegante buitenplaats. Wilhelm laat het Huis aanpassen en van alle gemakken voorzien. Ook aanpassingen van het park (35 hectare), aangelegd in de Engelse landschapstijl, genieten zijn volle aandacht.

De inrichting van Huis Doorn is afkomstig uit de keizerlijke paleizen in Berlijn en Potsdam. Schitterende meubels, schilderijen en zilver maken het de vorstelijke asielzoeker mogelijk om naar zijn stand te blijven leven. Ze vormen een decor van Europese allure. Hiertegen speelt zich, in het kleine dorpje Doorn, dagelijks een hofprotocol in zakformaat af.

Deze keizerlijke residentie in ballingschap is nu een museum. De oorspronkelijke inrichting is nog helemaal intact en biedt de bezoeker een authentiek beeld van internationaal vorstelijke wonen.

Park en Mausoleum
Neem ook de tijd voor een wandeling door het fraaie park van Huis Doorn. Het park was voor het keizerspaar van doorslaggevende betekenis bij de aankoop van het huis. Het bood bewegingsvrijheid en de ex-keizer kon er zijn conditie op peil houden leidde de onderhoudswerkzaamheden.

In 1920 liet Wilhelm een verkleinde kopie van de rozentuin in Potsdam, de Auguste-Viktoria Garten aanleggen. Nadat deze in verval was geraakt, werd vanaf 1996 de reconstructie ter hand genomen. Zij dient nog altijd als rustpunt in het park en is een lust voor het oog.

De tussen 1810 en 1830 aangelegde Engelse landschapstuin werd in opdracht van mevrouw Van Heemstra in 1919 aangepast. Onder invloed van tuinarchitect Hugo Poortman kregen formele tuinelementen zoals bloemperken een plaats. De aanleg van Poortman is vandaag de dag nog in contouren aanwezig. De komende jaren wordt getracht het park zoveel mogelijk in oude luister te herstellen.

Mausoleum
Als op 4 juni 1941 Wilhelm II komt te overlijden zal hij, in tegenstelling tot veel van zijn voorouders, niet worden bijgezet in de statige Berliner Dom. Al in 1933 had hij bij testament bepaald in Doorn begraven te willen worden. Teminste als ten tijde van zijn overlijden de monarchie in Duitsland niet zou zijn hersteld.
De zoon van Wilhelm II, kroonprins Wilhelm, verzoekt architect Martin KieBling om een ontwerp te maken voor een mausoleum te midden van de door Wilhelm II zo geliefde rododendrons in het park. Hier vindt Wilhelm II zijn laatste rustplaats. Op het dak staat een koperen bol met kruis, deze is clandestien door de Doornse smid vervaardigd met behulp van oude koperen pannen uit de keuken van het huis. Men moest in de loop van de Tweede Wereldoorlog alle koper bij de Duitse bezetter inleveren, die er wapentuig mee fabriceerde

Algemene informatie en openingstijden Huis Doorn
Langbroekerweg 10
3941 MT Doorn

0343 – 42 10 20
www.huisdoorn.nl